Kto viac vie, môže podnikať

logo efektívnejšie

Autor článku:

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdroje článku:

🏠 Domov > Blog > Podnikateľské príbehy > V čom podnikať v roku 2022 – V čom podnikať z domu

V čom podnikať v roku 2022 – V čom podnikať z domu

29. septembra 2021

Rozmach podnikania z domu môže priniesť práve pandémia. Mnohí z nás si zvykli na prácu z pohodlia domova a tak je šanca, že budú preferovať aj podnikanie z domu. V článku Vám prinášame inšpiráciu v čom podnikať z domu, alebo aké sú výhody a riziká podnikania z domu.

počítač, hrnček, zošit a mobil sú položené na posteli

Seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“

Pripravili sme pre Vás seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“. Postupne sa venujeme nápadom na podnikanie v špecifických podmienkach a situáciách. Náš seriál má päť častí a okrem tohto článku „V čom podnikať z domu“ sme pre Vás pripravili aj články:

Vďaka pandémii ľudia skúsili aké je to pracovať z domu

Pre mnohých sa stala práca z domova bežnou rutinou až počas pandémie ochorenia Covid-19, keď dovtedy túto možnosť nemali alebo mali vo veľmi obmedzenej miere. Či ste si obľúbili prácu z domova počas tohto náročného obdobia alebo dávno predtým, nie je až také dôležité, dôležitou je práve skutočnosť, že vám tento spôsob práce vyhovuje. Ak navyše premýšľate, či je dobrý nápad začať z domu podnikať, ste na správnom mieste.

Nápady v čom podnikať z domu v roku 2022

Nápady na podnikanie z domu sú obmedzené iba vašou kreativitou. Medzi najčastejšie vykonávané práce z domu patria činnosti vykonávané online cez počítač. Doba podnikaniu z domu nepriala nikdy viac ako práve teraz, preto sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii a vrhnite sa do podnikania čím skôr.

Podnikanie z domu v IT

IT je dnes typická oblasť, v ktorej môžete podnikať z domu. Okrem počítača a vyhradeného miesta na prácu nebudete potrebovať žiadne špeciálne vybavenie. Či už budete programátor webových stránok, mobilných aplikácií alebo správca systémov, online môžete pracovať prakticky na celom svete.

Správca sociálnych sietí či influencer

Sociálne siete dnes hýbu svetom a čoraz viac si to uvedomujú aj firmy. Ak chcú byť bližšie svojim existujúcim zákazníkom či získať nových, kvalitná prezentácia na sociálnych sieťach je nevyhnutnosťou. Máte množstvo sledovateľov na svojich kanáloch? Influencer marketing je často vyhľadávanou formou propagácie tovarov či služieb.

Copywriter

Často sa hovorí, že na internete predáva obsah. A obsah nielen predáva, ale je veľmi podstatný aj pre SEO optimalizáciu. Ak dokážete písať pútavé texty a gramatika vám nie je cudzia, po šikovných copywriteroch rastie dopyt každým dňom. Veď ako lepšie predať produkt, ako keď si zákazník dokáže prečítať všetky potrebné informácie, ako keby mal produkt v ruke.

Tlmočník, prekladateľ či lektor

Dokonale ovládate jeden či viac cudzích jazykov? Množstvo podnikateľov potrebuje k svojej činnosti nakupovať či predávať svoje tovary a služby v zahraničí. Využite túto príležitosť. Neradi píšete, ale chcete využiť znalosť jazyka? Výborným riešením je online výuka cudzieho jazyka u jednotlivcov či v kolektívoch.

Grafika či tvorba videí

Svoju fantáziu dokážete realizovať pomocou grafických či video vizuálov? Vizuál je jeden z najlepších spôsobov, ako prezentovať služby a tovary. S rastúcim množstvom e-shopov neustále rastie dopyt po vizuálnom obsahu.

Vedenie účtovníctva z domu

Množstvo firiem využíva služby externých účtovníkov. Orientujete sa v zákonoch a číslach? Okrem týchto znalostí budete potrebovať už len počítač a pracovný priestor, o klientov by ste nemali mať núdzu.

Stráženie domácich miláčikov

Máte kladný vzťah k domácim miláčikom a nemôžete mať vlastného alebo vám len jednoducho nestačí? Začnite ponúkať služby stráženia ľuďom, ktorí sú v aktuálnej chvíli zaneprázdnení a nemôžu svojmu zvieratku venovať dostatok času. Budete prekvapení, koľko ľudí má záujem o takéto občasné stráženie.

Výhody podnikania z domu

Podľa štatistík až 60% ľudí, ktorí sa rozhodli podnikať, tak robia práve z domova. Má to hneď niekoľko dôvodov a výhod.

Úspora nákladov za priestory a cestovanie

Začiatky bývajú ťažké a každá ušetrená suma je dobrá. Pri začiatkoch podnikania z domu si tak nemusíte prenajať priestory, ktoré sú zbytočne drahé a tieto peniaze môžete investovať do vybavenia či iných potrebnejších vecí. Navyše, ak pracujete z domu, nepotrebujete mesačník na hromadnú dopravu či pohonné hmoty do auta.

Šetrenie času pri práci z domu

Predstavte si, že cesta do práce a z práce vám každý deň zaberie hodinu času. Pri práci z domu dochádzanie odpadá a vy ste v kancelárii v priebehu niekoľkých sekúnd či minút, za týždeň tak dokážete ušetriť až 5 hodín. Ušetrený čas môžete venovať práci, rodine či koníčkom.

Úspora nákladov za stravovanie

Možno zažívate situáciu, keď je vaša partnerka či partner doma s deťmi, ktorým je potrebné variť. Domácim stravovaním dokážete ušetriť množstvo finančných prostriedkov, ale aj času, ktorý strávite cestou do reštaurácie. Navyše, domáca strava je často chutnejšia a viete presne, čo jete, to môže viesť k dobrej zdravotnej kondícii, ktorá je pre kvalitný pracovný výkon nevyhnutná.

Presun časti domácich účtov do nákladov

Ak si časť vášho bydliska administratívne zmeníte na komerčný priestor, domáce účty za energie (elektrina, vykurovanie či voda) si môžete dať do nákladov, čím dokážete ušetriť isté finančné prostriedky.

Aké riziká má podnikanie z domu?

Ľudia podnikajúci z domu majú absolútnu kontrolu nad svojim časom, vďaka čomu môžu pracovať či nepracovať podľa svojich predstáv. Okrem samotného domáceho prostredia možno medzi riziká zaradiť nepochybne viacero zlozvykov.

Dlhý spánok

Kvalitný spánok je síce dôležitý, ale prehnane dlhý spánok či možnosť chodiť spať podľa vlastného uváženia môže mať negatívny dopad na produktivitu práce. Preto je vhodné nastaviť si určitý režim, ktorý bude balansom medzi odpočinkom a požadovanou produktivitou práce.

Neurčitá pracovná doba

Vidina neurčitej pracovnej doby môže byť lákavá, avšak prináša so sebou aj isté riziká. Podnikanie z domu je rovnaké ako každé iné podnikanie v zmysle, že je potrebné niečo urobiť. Ak si nedokážete určiť pracovnú dobu, môže to mať za následok zníženú efektivitu práce, v opačnom extréme to môže viesť k neprimerane dlhému pracovnému dňu, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie či sociálne kontakty.

Obmedzenie sociálneho kontaktu

Niektorí ľudia sa dokážu ponoriť do práce natoľko, že nemajú čas na nič iné. Z hľadiska práce to krátkodobo nemusí byť na škodu, môže to mať však negatívny vplyv na zdravie, psychiku, sociálne postavenie a z dlhodobého hľadiska to môže ovplyvniť aj pracovný výkon.

Vzťahy so susedmi

Niektoré činnosti vám síce môžu vynášať, avšak môžu mať negatívny vplyv na okolie, v ktorom pracovnú činnosť vykonávate. Hlučné práce či príchod množstva zákazníkov môžu výrazne poškodiť vzťahy so susedmi.

Môžem mať pri podnikaní z domu zamestnancov?

Samozrejme, platia tu úplne rovnaké podmienky, ako keby ste mali prenajatý priestor, do ktorého by ste, aj so svojimi zamestnancami, dochádzali. Je už len na vás, či im umožníte rovnako pracovať z domu alebo budú musieť dochádzať na určité miesto. Netreba však zabúdať, že aj pri tomto spôsobe zamestnávania platia zákonné povinnosti zo zamestnávania. Mnohé domáce firmy však využívajú formu outsourcingu, keď si na potrebné činnosti objednávajú služby iných podnikateľov namiesto prijímania ďalších zamestnancov.

Aké sú legislatívne požiadavky má podnikanie z domu?

Čo sa týka „legalizácie“ podnikania, podnikanie z domu sa ničím nelíši od iných foriem podnikania. Budete si potrebovať zvoliť vhodnú formu podnikania, u nás je to najčastejšie živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. Založenie živnosti je najjednoduchšou formou podnikania u nás, avšak spoločnosť s.r.o. tiež poskytuje isté výhody. Porovnanie živnosti a s.r.o. sme pre vás pripravili v prehľadnom článku, aby ste si dokázali vybrať ten najvhodnejší spôsob pre vás. Ako sme už spomenuli vyššie, v prípade zmeny časti bydliska na komerčný priestor si navyše môžete časť domácich účtov dať do nákladov spojených s podnikaním.

Ako si zariadiť domácu kanceláriu?

Ak ste stále presvedčený, že podnikanie z domova je to správne riešenie, je potrebné myslieť na správne zariadenie domácej kancelárie. Ideálne je, ak si dokážete pracovný priestor oddeliť od obývacieho či relaxačného, mohlo by sa tak jednoducho stať, že budete mať príliš veľa podnetov, ktoré budú odťahovať vašu pozornosť, prípadne v čase oddychu nedokážete úplne vypnúť, pretože na vás bude blikať monitor a množstvo papierov na stole. Rovnako ležanie na gauči či dlhodobá práca za kuchynským stolom nie sú ideálnym riešením.

Čím si vybaviť domácu kanceláriu pre efektívnu prácu?

Domácu kanceláriu si viete pomerne jednoducho vytvoriť v akokoľvek veľkom príbytku. Čo všetko je na to potrebné? Prakticky to isté, čo nájdete v bežnej kancelárii.

Pracovný stôl

Výber dostatočne veľkého pracovného stola je dôležitý, ale je tiež limitovaný miestom, ktoré mu môžete poskytnúť. Aj v tomto prípade by však mal zohľadniť vaše potreby, aby sa naň vošiel monitor, počítač, lampa, prípadne aby ste si mali kde rozložiť všetky papiere. Odporúčame vyhnúť sa stolom určeným pre školákov, ktoré neposkytujú dostatok priestoru pre kancelársku prácu.

Kancelárska stolička alebo kreslo

Na stoličke či v kresle budete tráviť množstvo času, preto sa doň oplatí investovať o niečo viac. Pravdepodobne najlepšou voľbou je väčšie kancelárske kreslo vybavené opierkami rúk či výškovým a sklonovým nastavením, aby ste si ho mohli čo najlepšie prispôsobiť svojim potrebám.

Úložné priestory

Ani pri podnikaní z domu sa nevyhnete určitej administratíve. Ideálne je, aby sa vám nemuseli papiere hromadiť na stole, ale mohli ste ich uložiť do poličiek či šuflíkov v pracovnom stole alebo aspoň do plastových priehradok na roztriedenie a uloženie dokumentov.

Technické vybavenie domácej kancelárie

Keďže sa podnikanie z domu vo väčšine prípadov spája s prácou cez internet, je nevyhnutné rýchle a kvalitné internetové pripojenie. Ak vám teda nestačí to súčasné už pri pozeraní videí a chatovaní s priateľmi, zrejme je čas poobzerať sa po vhodnejšom riešení.

Počítač

Veľmi podobné, ako s internetovým pripojením, je to aj s počítačom. Kvalitný a výkonný počítač je o niečo drahší, avšak práca s ním je výrazne jednoduchšia, rýchlejšia a efektívnejšia. Navyše, jeho obstarávacia cena môže byť v konečnom dôsledku iba zlomkom vašich ziskov. Je rovnako vhodné myslieť na dostatočne veľký monitor, pohodlnú myš či klávesnicu, v prípade potreby aj kvalitnú tlačiareň. Vďaka týmto periférnym zariadeniam je prakticky jedno, či si kúpite stolný počítač alebo notebook.

Osvetlenie

Veľmi dôležité pre efektívnu prácu je osvetlenie. Počas dňa by to malo byť dostatočné prirodzené osvetlenie. V ideálnom prípade by svetlo nemalo vychádzať priamo spoza monitora, čo vedie k rýchlej únave očí, to platí ako pre denné, tak pre umelé osvetlenie. Ak už budete potrebovať využiť umelé osvetlenie, ideálne by malo mať bielu alebo svetlú farbu.

Oplatí sa podnikať z domu?

Podnikanie z domu so sebou prináša viacero rizík, ale aj výhod spojených najmä s časovou flexibilitou a pohodlím. Ak máte podnikateľský nápad a dokážete nájsť vhodný balans medzi výhodami a nevýhodami podnikania z domu, môžeme tento spôsob len odporučiť.

Založenie spoločnosti s.r.o.

129 €

vrátane poplatku

Založiť s.r.o.

Založenie živnosti

25 €

Založiť živnosť

Autor článku:

kruhová fotografia Mgr. Mária Kučeríková
Redakcia efektívnejšie.sk

zakladateľ efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdieľať článok:

Zdroje článku:

efektívnejšie.sk

 

Zdieľať článok:

Rozmýšľate nad podnikaním, ale neviete čo všetko musíte spraviť alebo ako začať podnikať?

Poskytujeme bezplatné poradenstvo v začiatkoch podnikania

Mgr. Martin Jurkovič, +421 903 276 531, info@efektivnejsie.sk

Otázky a odpovede k článku

V čom podnikať z domu v roku 2022?

Podnikať z domu sa dá napríklad v týchto oblastiach: IT, správca sociálnych sietí či influencer, copywriter, tlmočník, prekladateľ či lektor, grafika či tvorba videí, vedenie účtovníctva z domu, stráženie domácich miláčikov.

Aké sú výhody podnikania z domu?

Medzi výhody podnikania z domu patrí úspora nákladov za priestory a cestovanie, šetrenie času pri práci z domu, úspora nákladov za stravovanie, alebo presun časti domácich účtov do nákladov.

Aké riziká má podnikanie z domu?

Medzi riziká podnikania z domu patrí dlhý spánok, neurčitá pracovná doba, obmedzenie sociálneho kontaktu, vzťahy so susedmi alebo psychohygiena.

Súvisiace články