Kto viac vie, môže podnikať

logo efektívnejšie

Autor článku:

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdroje článku:

🏠 Domov > Blog > Podnikateľské príbehy > V čom podnikať v roku 2022 – Ako a v čom podnikať bez peňazí

V čom podnikať v roku 2022 – Ako a v čom podnikať bez peňazí

22. septembra 2021

Veľmi veľa ľudí si mylne myslí, že na začiatok podnikania potrebujú obrovský objem peňazí. Existuje však množstvo odvetví, v ktorých nie je potrebný žiadny alebo len minimálny finančný vklad. Čo je potrebné na podnikanie bez peňazí a v čom sa oplatí podnikať, ak nedisponujeme veľkým kapitálom?

muž v obleku vyberá prázdne vrecko na nohaviciach

Seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“

Pripravili sme pre Vás seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“. Postupne sa venujeme nápadom na podnikanie v špecifických podmienkach a situáciách. Náš seriál má päť častí a okrem tohto článku „Ako začať podnikať bez peňazí“ sme pre Vás pripravili aj články:

V roku 2022 chcem začať podnikať, ale nemám peniaze

Ak viete v čom chcete začať podnikať, nemáte peniaze, ale nápad je už na svete, je dôležité určiť si jednotlivé priority a najmä dokázať definovať, čo si viete spraviť vo vlastnej réžii a tým pádom ušetriť. Rovnako je vhodné uvedomiť si, aké vybavenie máte k dispozícii a či ho viete v podnikaní využiť.

Ďalšou možnosťou je výmenný obchod, tzv. barter, pri ktorom si s podnikateľom v inej oblasti jednoducho svoje produkty alebo služby vymeníte. Viete tak prakticky využiť svoje znalosti a skúsenosti, ktoré môžu poslúžiť aj akýsi typ marketingu. Nevýhodou je, že je nutné trafiť sa do vzájomných potrieb, inak barter nedokážete využiť.

Čo budem potrebovať na začiatku podnikania bez peňazí?

Medzi veci, ktoré budete určite potrebovať na začiatku podnikania bez peňazí, rozhodne patrí dostatočné plánovanie, zvoliť si právnu formu podnikania, vybrať si vhodný typ webstránky (webová prezentácia, eshop a pod.), spôsob marketingu, definovať si potrebné vybavenie a v neposlednom rade priestory, v ktorých budete svoju podnikateľskú činnosť vykonávať. Dôležité je, vedieť si vyhodnotiť, do ktorých činností potrebujete investovať len svoj čas a pre ktoré budete potrebovať pomoc odborníkov.

Plánovanie podnikania

Na začiatku podnikania budete pravdepodobne potrebovať podnikateľský a finančný plán. Tieto plány sú o to dôležitejšie v prípade, že by ste sa uchádzali napríklad o financovanie úverom. Ak sa v plánovaní neorientujete, môžete využiť rád odborníkov z tejto oblasti, čo však bude stáť isté finančné prostriedky. Druhou možnosťou je naštudovať si túto problematiku a plány si pripraviť vo vlastnej réžii. Výhodou prípravy podnikateľského plánu je, že jeho spisovanie je zároveň brainstorming a môžete Váš nápad poriadne premyslieť, aby mal aj väčšiu šancu na úspech.

Právna forma podnikania

Podnikať nie je možné len tak a musíte mať podnikateľské oprávnenie. Medzi najčastejšie právne formy podnikania na Slovensku patrí nepochybne živnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným. Obe tieto formy podnikania majú svoje výhody a nevýhody. Pre jednoduchšiu orientáciu v tejto problematike a výber vhodnej formy sme pre vás pripravili porovnanie živnosti a spoločnosti s.r.o..

Webstránka

Podnikateľ, ktorý dnes nie je na online na webe prichádza o množstvo potenciálnych zákazníkov. Práve preto je webová stránka absolútnou nevyhnutnosťou. Dobrou správou je, že dnes si dokážete vytvoriť webovú prezentáciu aj svojpomocne, napríklad pomocou platformy WordPress. Ak by ste si na vytvorenie webovej stránky netrúfali sami, radi Vám s tým pomôže naša spoločnosť.

Vlastná doména

Do čoho je nutné investovať, je vlastná doména, na ktorej vás zákazníci nájdu. Registrácia domény zaberie len niekoľko minút a bude vás stáť iba pár € ročne. Je tu aj možnosť kúpenia domény s históriou, ktorá ponúka rýchlejší štart v podnikaní.

Marketing

Bez marketingu nebude úspešný ani ten najlepší nápad. Na internete existuje viacero možností bezplatnej propagácie, do ktorej budete musieť investovať len svoj čas. Najčastejšie sa jedná o SEO optimalizáciu a tvorbu blogu. Jedná sa však o stratégie, ktoré prinášajú úžitok najmä z dlhodobého hľadiska. Pre rýchlejšie formy propagácie odporúčame využitie sociálnych sietí alebo PPC reklám. Do nich budete musieť investovať isté finančné prostriedky, ale dokážu priniesť zákazníkov prakticky okamžite. Z dlhodobého hľadiska je ideálnym riešením nájsť balans medzi všetkými týmito kanálmi.

Vybavenie na začiatok podnikania

Vybavenie potrebné na začiatok podnikania je veľmi individuálne. Ak sa chcete živiť ako copywriter, postačí vám počítač a pripojenie k internetu. V prípade, že sa chystáte otvoriť reštauráciu, vybavenie bude rozsiahlejšie a hlavne nákladnejšie.

Priestory na podnikanie

Priestory potrebné na podnikanie sú rovnako veľmi individuálne. Na veľkú časť podnikateľských činností vám bude na začiatok stačiť váš domov, čím vám nevzniknú žiadne dodatočné náklady. V prípade väčších kamenných prevádzok budete potrebovať kapitál minimálne na niekoľko mesiacov nájmu.

Ako financovať podnikanie?

Ak chcete podnikať „vo veľkom“ v istej fáze podnikania sa financovaniu pravdepodobne nevyhnete. V niektorých prípadoch budete kapitál potrebovať hneď na začiatku, v iných zase na rozvoj podnikania. V prípade, že je vaše podnikanie úspešné, bola by škoda ho brzdiť neochotou investovania. Aké sú však možnosti financovania?

Vlastné zdroje

Jedná sa o ideálny prípad, keď nie ste na nikom závislý. Ak začínate podnikanie bez peňazí, je vhodné myslieť na prípravu vlastného kapitálu do budúcna pre prípadný rozvoj podnikania.

Podnikateľský úver alebo pôžička

Podnikateľský úver či pôžička je vhodná ako na začiatok podnikania, tak na jeho neskorší rozvoj. Nevyhnutnou požiadavkou na získanie tohto spôsobu financovania je dobre spracovaný podnikateľský plán. Následne je možné žiadať o komerčné produkty v bankách alebo o štátne príspevky na podporu podnikania.

Investor

Väčšinou sa jedná o jednotlivcov či veľké spoločnosti, ktoré vybudovali úspešné podnikanie a dnes pomáhajú s financovaním zaujímavých projektov s veľkým potenciálom. Tu je nutné podotknúť, že šancu na úspech majú najmä produkty a služby s potenciálnym širokým dopadom na spoločnosť.

Crowdfunding

Stále rozšírenejší spôsob financovania, keď sa na vaše podnikanie skladajú bežní ľudia, tzv. crowdfunding. Ľudia sa na základe vašej prezentácie rozhodnú, či vám na takýto projekt prispejú. Ak dokážete zaujať dostatočné množstvo ľudí, kapitál bude na ceste k vám. Svojim podporovateľom sa následne odvďačíte daným produktom či službou alebo iným (väčšinou) vopred dohodnutým spôsobom.

Dotácie

Táto možnosť znie jednoducho, avšak získať štátnu dotáciu je veľmi náročné. Dotácie zvyknú mať striktne dané podmienky, ktoré je nutné splniť a často vyžadujú aj spolufinancovanie, čo môže byť problematické, ak nebudete mať dostatočné úspory.

Rodina

Financovanie od rodiny patrí medzi jednoduché spôsoby financovania. Je možné, že si od vás nebudú pýtať úroky a odpustia občasnú omeškanú splátku. Na druhej strane, v prípade neúspechu to môže výrazne poškodiť rodinné vzťahy.

V čom sa oplatí podnikať, keď mám malé alebo žiadne finančné zdroje?

O aké produkty a služby je medzi ľuďmi záujem? Prakticky o všetko, čo ich dokáže zaujať alebo je potrebné v každodennom živote.

Poskytovanie služieb

K službám môžeme zaradiť prakticky čokoľvek. Medzi tie s najvýraznejším potenciálom rozhodne patria opatrovníctvo, kurzy, účtovnícke služby, prekladateľstvo a tlmočníctvo, koučing, mentoring a mnohé ďalšie.

Kreatívna práca

Ak dokonale ovládate gramatiku, copywriting a korektúry textov budú vhodnou pracovnou náplňou. Gramatika vám až tak nevonia, zato grafické návrhy produkujete ako na bežiacom páse, ako grafik sa nepochybne uživíte. Navyše, po týchto službách rastie dopyt každým dňom so stále rastúcim počtom webov.

IT služby

Sem môžeme zaradiť prakticky všetko, čo sa týka počítačov, mobilov či tabletov. Baví vás ich servis či programovanie? Oblasť IT je dnes jedno z najviac žiadaných a najlepšie platených odvetví, nielen u nás.

Predávanie vlastných skúseností

Dokonale rozumiete istej oblasti či perfektne ovládate cudzí jazyk a premýšľate nad podnikaním? Vzdelávacie kurzy či rôzne konzultácie môžu byť tou správnou voľbou, navyše ich môžete vykonávať online z pohodlia domova.

Poskytovanie remeselných služieb

Z času na čas potrebuje každý niečo opraviť alebo vylepšiť, avšak nie každý je na to dostatočne zručný. Ak vám kladivo, vŕtačka či píla nie sú cudzie, po remeselných službách bude dopyt vždy a všade.

Oplatí sa premýšľať o podnikaní, keď nemám peniaze?

Za nás hovoríme áno. Existuje množstvo oblastí, v ktorých nepotrebujete prakticky žiadne peniaze na začiatok podnikania alebo dokážete vo svoj prospech využiť vybavenie, ktoré už vlastníte. V prípade dobrých nápadov nie je ničím výnimočným získať financovanie aj z externých zdrojov. Ak teda máte nápad v čom podnikať aj bez peňazí, neváhajte ho naštartovať čím skôr.

Založenie spoločnosti s.r.o.

169 €

vrátane poplatku

Založiť s.r.o.

Založenie živnosti

29 €

Založiť živnosť

Autor článku:

kruhová fotografia Mgr. Mária Kučeríková
Redakcia efektívnejšie.sk

zakladateľ efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdieľať článok:

Zdroje článku:

efektívnejšie.sk

 

Zdieľať článok:

Rozmýšľate nad podnikaním, ale neviete čo všetko musíte spraviť alebo ako začať podnikať?

Poskytujeme bezplatné poradenstvo v začiatkoch podnikania

Mgr. Martin Jurkovič, +421 903 276 531, info@efektivnejsie.sk

Otázky a odpovede k článku

Je možné začať podnikať bez peňazí?

Áno, sú aj odvetvia, kde na začiatok podnikania nie sú potrebné veľké investície.

Čo je potrebné pri začiatkoch podnikania „bez peňazí“?

Ako pri každom podnikaní, základom je podnikateľský nápad a je nutné si zvoliť právnu formu podnikania. Dobré je spraviť si podnikateľský plán a porozmýšľať nad vytvorením webstránky.

Aká je najväčšia výhoda podnikania bez peňazí?

Nemôžete prísť o peniaze, pretože žiadne nemáte 😊

Súvisiace články