Kto viac vie, môže podnikať

logo efektívnejšie

Autor článku:

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdroje článku:

🏠 Domov > Blog > Podnikateľské príbehy > V čom podnikať v roku 2022 – V čom podnikať na dedine alebo v malom meste

V čom podnikať v roku 2022 – V čom podnikať na dedine alebo v malom meste

17. septembra 2021

Podnikanie na dedine alebo v malom meste má svoje špecifiká, ktorým sa podnikateľ musí prispôsobiť. Musí počítať s určitými špecifickými výhodami a rizikami. A ideálne z nich aj vyťažiť. V čom sa oplatí podnikať na dedine alebo v menšom meste?

malá dedina a okolo zelené polia a lesy

Seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“

Pripravili sme pre Vás seriál článkov „V čom podnikať v roku 2022“. Postupne sa venujeme nápadom na podnikanie v špecifických podmienkach a situáciách. Náš seriál má päť častí a okrem tohto článku „V čom podnikať na dedine alebo v malom meste“ sme pre Vás pripravili aj články:

Podnikanie v malom meste a na dedine je špecifické

Dedina alebo malé mesto sa môže na prvý pohľad zdať ako nevhodné miesto na otvorenie podnikania v roku 2022. Opak je však pravdou a oproti veľkým mestám poskytujú menšie bydliská viacero výhod a špecifický trh, ktorý môže šikovný podnikateľ využiť vo svoj prospech na úspešný štart podnikania.

Čo je potrebné k podnikaniu mimo veľkého mesta?

Podnikanie v malom meste či na dedine si nevyžaduje žiadne špeciálne náležitosti v porovnaní s podnikaním v iných lokalitách. V prvom rade je dôležité mať nápad, prípadne si ho dokázať validovať. Validáciou si môžete ešte pred začiatkom podnikania overiť, či v danej oblasti existuje dopyt po vašej službe či tovare. Ak nápad nemáte, prinášame Vám niekoľko tipov v čom podnikať v malom meste a na dedine. A tiež si priblížime, aké sú výhody a riziká podnikania v tomto špecifickom prostredí.

V čom podnikať na dedine alebo v menšom meste v roku 2022

V akých oblastiach sa teda oplatí podnikať v prostredí menšieho mesta či dediny? Jednotlivé nápady môžeme rozdeliť do viacerých kategórií.

Zručný remeselník

Ak vám vonia manuálna práca a ste si istý svojou zručnosťou, možností v tejto oblasti je viacero. Môžete sa venovať podnikaniu v oblasti prestavby menších či väčších dodávok na obytné vozy, rôznym typom drevostavieb či výrobe plotov. Keď budete chcieť ponúknuť svojim klientom niečo navyše, môžete si popri tom otvoriť menšie stavebniny či železiarstvo a požičovňu náradia, ktoré vám bude zarábať aj vo chvíľach, keď ho zrovna nebudete potrebovať.

Gastro nadšenec

Vyrábate domáce produkty či chováte domáce zvieratá? Možno je čas začať navštevovať obľúbené farmárske trhy, či ich dokonca začať organizovať, ak sa vo vašom okolí žiadne neorganizujú. Tiež si môžete otvoriť kaviareň alebo vináreň, v ktorej môžete organizovať rôzne workshopy, tematické akcie, degustácie či stále obľúbenejšie kvízy na rôzne témy. Menším klišé, ale stále potrebnou prevádzkou je obchod s potravinami či reštaurácia, ktorých pôsobnosť môžete rozšíriť vďaka donáške.

Online guru

Nespornou výhodou online sveta je fakt, že podnikať môžete odkiaľkoľvek. Je to tiež vynikajúca voľba, ak sa nechcete obmedzovať len na kúpyschopnosť miestnej komunity, ale ponúknuť svoje služby prakticky komukoľvek. Medzi najčastejšie podnikajúcich ľudí online patria programátori, kreatívni textári či grafici. Ak sa chcete podeliť o svoje znalosti a odovzdať ich ďalším ľuďom, robiť online kurzy z malého mesta nebude najmenší problém. Ďalšie tipy na podnikanie na internete v roku 2022 nájdete na našom blogu.

Vizionár

Malé a tradičné veci nie sú nič pre vás a zakladáte si na WOW efekte? Neexistuje vo vašom meste ani blízkom okolí malé kino, nieto ešte multiplex s viacerými kinosálami? Autokino ohúri prakticky každého. Pridajte k nemu niekoľko gastro stánkov a o vašom projekte sa zaručenej dozvedia ľudia aj zo širšieho okolia.

Bonusový tip na podnikanie v malom meste

Ak podnikáte alebo plánujete podnikať s akoukoľvek kamennou prevádzkou, zriaďte si v jej priestoroch výdajné miesto zásielkových služieb. Nielen, že je tento spôsob vyzdvihnutia objednávok z e-shopov stále obľúbenejší, ale privedie k vám množstvo nových ľudí, z ktorých sa môžu stať vaši zákazníci a vás to bude stáť minimálne úsilie. Okrem toho, pri väčšom objeme zásielok sa bude jednať o nezanedbateľné privyrobenie k vášmu podnikaniu.

Inšpiráciu na podnikanie na dedine získate aj na Facebooku

Keď stále neviete prísť na to, v čom by ste podnikali aj keď bývate na dedine, inšpiráciu Vám môže dodať Facebook skupina – ONLINE WEBTRH – Predaj online projektov – eshop, web, portál, ffb fanpage.

A nielen inšpiráciu. Možno práve Vy tam nájdete zabehnuté podnikanie v oblasti, ktorej sa rozumiete a môžete pokračovať v začatej práci iného podnikateľa, ktorý možno len z nedostatku času a schopností, nemá potenciál na úspech v danom projekte.

Výhody podnikania na dedine a v malom meste

Podnikanie na dedine či v malom meste so sebou prináša viacero výhod oproti podnikaniu v niektorom z väčších miest.

Nižšie náklady

Každý podnikateľ chce udržať svoje náklady na čo najnižšej hodnote. V menších mestách či obciach väčšinou panuje menší dopyt, čo často vedie k nižším cenám. Nevyhýbajú sa ani prenájmom komerčných či skladových priestorov. Navyše, oblasti s vyššou nezamestnanosťou sú typické nižšími nárokmi na mzdy zamestnancov.

Znalosť prostredia

V prostredí menších miest či obcí je jednoduchšie spoznať potreby miestnych ľudí a premeniť ich na platiacich zákazníkov. To platí hlavne v prípade, že sa službou či tovarom plánujete zamerať práve na domácich. Jednoduchým pozorovaním či rozhovormi je tak možné zistiť čo im chýba, čoho majú dostatok aj bez vášho prispenia a po čom, naopak, neexistuje dopyt a bolo by to stratou nielen času, ale najmä peňazí.

Lokálne suroviny

Zákazníci sa čoraz viac zaujímajú, odkiaľ pochádzajú suroviny na vaše výrobky. Ak je možné si ich zadovážiť od miestnych dodávateľov, je to výborné riešenie. Na jednej strane podporíte biznis niekoho, koho poznáte alebo ho pozná vaša komunita, na druhej strane si tak dokážete znížiť náklady na dopravu surovín a s miestnymi podnikateľmi sa vzájomne podporiť aj do budúcna.

Menšia konkurencia

O menšej konkurencii má význam hovoriť v prípade, že sa zameriavate na zákazníkov v mieste podnikania a jeho blízkom okolí. V menšom meste či obci budete mať rozhodne menšiu konkurenciu ako v hlavnom meste. Netreba však zabúdať na poskytovanie dostatočne kvalitných služieb či tovarov, ktoré k vám nakoniec môžu prilákať zákazníkov aj zo širšieho okolia.

Riziká podnikania v menšom meste a na dedine

Rovnako ako každá činnosť, aj podnikanie v menšom meste či na dedine so sebou prináša niekoľko rizík a nevýhod, s ktorými je potrebné počítať. Je dôležité pokúsiť sa ich minimalizovať alebo dokonca z nich spraviť svoju výhodu.

Nižšia kúpna sila

Ak sa vo svojom podnikaní zameráte predovšetkým na lokálnych zákazníkov, trh je pochopiteľne menší, s čím klesá aj jeho kúpyschopnosť. Túto nevýhodu je možné vyriešiť predajom cez internet, ak to povaha podnikania umožňuje. Od toho sa následne odvíja aj potenciálna výška ziskov.

Nedostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily

Nie všetky typy podnikania si vyžadujú popri vašej aj ďalšiu pracovnú silu. Ak však plánujete podnikať vo väčšom či z akéhokoľvek iného dôvodu potrebujete viac zamestnancov, v menšom meste môže byť o niečo náročnejšie ich získať. To platí najmä v prípade potreby kvalifikovaných pracovníkov.

Obmedzený okruh príležitostí

Napriek tomu, že staré dobré klišé hovorí, že podnikateľským nápadom sa medze nekladú, v prípade menšieho trhu to neplatí úplne. V meste či na dedine už môže existovať konkrétna služba či obchod a ďalší sa jednoducho neuživí. Príliš malý trh môže byť tiež nezaujímavý pre niektoré podnikateľské nápady v roku 2022.

Cena a dostupnosť surovín

Medzi obmedzené zdroje nepochybne patria aj vstupné suroviny. Ak z nejakého dôvodu nemôžete využiť tie lokálne, ste odkázaný na dovoz. Ten, samozrejme, niečo stojí, čo sa prejaví na cene samotnej suroviny a do istej miery ovplyvní aj cenu výsledného produktu.

Miestne Facebook skupiny výrazne pomôžu v začiatkoch podnikania

V aktuálnej dobe má asi každá dedina skupinu na Facebooku. Napríklad ako dedina na Záhorí – obec Kuchyňa. V skupine niekedy menší podnikatelia ponúkajú svoje výrobky a služby svojim spoluobčanom. Ľudia na dedine boli vždy nápomocní jeden druhému. A môžu pomôcť aj využitím služieb alebo kúpou výrobkov. Aj susedné dediny môžu mať podobné Facebook skupiny a ich obyvatelia sú tiež potenciálni zákazníci.

Nestačí vedieť v čom chcete podnikať, nevyhnutnosťou je získanie podnikateľského oprávnenia

Nevyhnutnou náležitosťou podnikania je získanie podnikateľského oprávnenia. Medzi najčastejšie formy podnikania na Slovensku nepochybne patrí živnosť, ktorá sa vyznačuje najmä jednoduchosťou založenia. Druhým častým spôsobom je spoločnosť s ručením obmedzeným, medzi ktorej výhody patrí napríklad obmedzené ručenie vlastným majetkom za vzniknuté záväzky plynúce z podnikania. Jednotlivé formy podnikania majú, samozrejme, viacero výhod a nevýhod. Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, ktorá forma bude pre vás správna, pripravili sme pre vás porovnanie živnosti a spoločnosti s r.o..

Ďalšie potreby, ako materiálne vybavenie, potrebné priestory či dodávateľský reťazec bude záležať na oblasti, v ktorej budete podnikať a nedá sa zovšeobecniť, čo presne budete potrebovať.

Oplatí sa podnikať v malom meste či na dedine?

Podnikanie vo všeobecnosti môžeme len odporučiť. Ak premýšľate či sa oplatí podnikať v malom meste či na dedine, je dôležité uvedomiť si a pripraviť sa na všetky špecifiká tohto prostredia. Jedná sa najmä o veľkosť trhu a potreby miestnych ľudí. Keď vás neodradili ani tieto prekážky, ostáva si už len zvoliť správny nápad, formu podnikania a cesta k pozdvihnutiu miestnej komunity je len na vás.

Založenie spoločnosti s.r.o.

169 €

vrátane poplatku

Založiť s.r.o.

Založenie živnosti

29 €

Založiť živnosť

Autor článku:

kruhová fotografia Mgr. Mária Kučeríková
Redakcia efektívnejšie.sk

zakladateľ efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdieľať článok:

Zdroje článku:

efektívnejšie.sk

 

Zdieľať článok:

Rozmýšľate nad podnikaním, ale neviete čo všetko musíte spraviť alebo ako začať podnikať?

Poskytujeme bezplatné poradenstvo v začiatkoch podnikania

Mgr. Martin Jurkovič, +421 903 276 531, info@efektivnejsie.sk

Otázky a odpovede k článku

V čom podnikať na dedine alebo v menšom meste v roku 2022?

Na zváženie v čom podnikať odporúčame pôsobenie napríklad ako zručný remeselník, gastro nadšenec, online guru, alebo vizionár.

Aké sú výhody podnikania na dedine a v malom meste?

Medzi výhody podnikania v malom meste patria nižšie náklady, znalosť prostredia, lokálne suroviny, menšia konkurencia.

Aké sú riziká podnikania na dedine a v malom meste?

Medzi riziká podnikania na dedine patrí nižšia kúpna sila, nedostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily, obmedzený okruh príležitostí, cena a dostupnosť surovín.

Súvisiace články