Kto viac vie, môže podnikať

logo efektívnejšie

Autor článku:

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdroje článku:

🏠 Domov > Blog > Podnikateľské príbehy > ESET je svetová firma zo Slovenska. Ich produkt ESET NOD32 Antivirus pozná celý svet

ESET je svetová firma zo Slovenska. Ich produkt ESET NOD32 Antivirus pozná celý svet

29. júla 2021

Asi každý používateľ internetu na Slovensku sa nepochybne stretol so spoločnosťou ESET. Spoločnosť ESET, sa od svojho založenia v roku 1992, stala celosvetovým lídrom v oblasti antivírusovej ochrany počítačov a bežne používaných mobilných zariadení.

Kurzor myši ukazujúci na nápis Security

Čomu sa ESET venuje?

ESET pomocou svojho antivírusového softvéru poskytuje ochranu koncových zariadení (počítačov, mobilov či tabletov) so všetkými dostupnými operačnými systémami. Okrem toho však poskytuje celý rad produktov pre všetky typy podnikov, medzi ktoré patria ochrana serverov, správa zabezpečenia, detekcia a reakcia na útoky, ochrana identity a údajov, cloudová ochrana či ochrana sandboxu. S týmto sú úzko spojené implementačné a bezpečnostné služby. O jednotlivých produktoch a službách je možné dozvedieť sa viac priamo na webe ESETU.

ESET vstúpil do sveta biznisu a bežných životov ľudí a firiem ako priekopník v oblasti antivírusovej ochrany počítačov, ktorá bola s nástupom nových technológií postupne rozšírená na mobilné telefóny, tablety a ďalšie dnes bežne používané smart zariadenia. Dlhodobo oceňovaný softvér na detekciu hrozieb má dnes vyše 110 miliónov používateľov vo vyše 200 krajinách sveta.

Legendárny antivírus ESET NOD32

Antivírus NOD32 je základným produktom od spoločnosti ESET na ochranu počítača pred škodlivým kódom. Unikátna technológia detekcie účinne bojuje proti malvéru, ktorý sa zámerne snaží svoju činnosť skrývať. Už vyše 10 rokov je antivírusový softvér ESET NOD32 Antivirus pravidelne oceňovaný a vysoko hodnotení v testoch od Virus Bulletin. Ide o rýchle a bezpečnostné riešenie s nízkou záťažou na systém počítača, ktorí ocenia najmä hráči a bežní používatelia, ktorí nechcú byť ničím vyrušovaní. Stačí ho len nainštalovať, o viac sa nemusíte starať.

Vďaka antivírusovému softvéru ESET NOD32 Antivírus máte istotu, že Váš počítače aj Vaše uložené dáta sú v bezpečí. Veľkou výhodou je tiež jednoduchá inštalácia a nízke nároky na systém.

Produkt ESET Internet Security

ESET Internet Security predstavuje ideálne riešenie pre moderných používateľov, ktorým záleží na ochrane osobných údajov a ktorí aktívne využívajú internet na nákupy, bankovníctvo, prácu a komunikáciu. K dispozícii je 30-dňová verzia zadarmo na vyskúšanie. ESET Internet Security nahradil produkt ESET Smart Security, ktorý mal viac ako 110 miliónov používateľov po celom svete.

Testy účinnosti a ocenenia programov ESET

O vysokej úrovní produktov spoločnosti ESET svedčia aj hodnotenia a ocenenia od nezávislých organizácií na testovanie antivírusových riešení. Spomenieme napríklad AV-Comparatives, ktorý je jednou z organizácii na testovanie ochranných riešení pre počítače. ESET Internet Security získalo v roku 2019 ocenenia od AV-Comparatives a Virus Bulletin. Rating 100% zabezpečil pre ESET už 119-te ocenenie VB100. Na stránke AV-Comparatives sú dostupné všetky ocenenia spoločnosti ESET na základe testov. Po 22 rokoch vynikajúcich výsledkov ukončil ESET účasť na testovaní VB100 a VBSpam od Virus Bulletin. Rozhodnutie odôvodnil tým, že pre zvýšenú prepracovanosť kybernetických hrozieb a aj kvôli novo vyvinutým detekčným a ochranným technológiám sa ESET zameria na pokročilé formy testovania. Od Virus Bulletin pravidelne získaval ocenenia za testy svojich produktov. Spomenieme napríklad ich okrúhle 70. ocenenie VB100 v testovaní Virus Bulletin, ktoré získal už v roku 2011 a do roku 2019 ich nazbieral viac ako 120.

Zákaznícka podpora ESET

V prípade potreby je možné vyhľadať pomoc priamo na webe ESETU. K dispozícii je premyslený interaktívny formulár na kontaktovanie technickej podpory, ktorý na základe použitých kľúčových slov dokáže vyhľadať riešenie problému. Kto potrebuje alebo preferuje online príručku k svojmu produktu, všetky sú dostupné v elektronickej podobe. Rovnako je dostupná pomoc vo forme najčastejšie kladených otázok či možnosť priamo kontaktovať technickú podporu. Všetky tieto možnosti sú, samozrejme, dostupné ako pre domácich, tak pre firemných klientov. ESET je obľúbený u slovenských spoločností aj vďaka svojej skvelej zákazníckej podpore.

ESET ako značka

Samotný názov ESET je inšpirovaný rovnomennou staroegyptskou bohyňou plodnosti, ktorá bola známa aj ako liečiteľka chorých a ochrankyňa mŕtvych, v čom môžeme nájsť istú paralelu s činnosťou spoločnosti.

Počas svojej existencie získal ESET stovky ocenení za svoju činnosť. Už v roku 2016 prekonala magickú hranicu 100 ocenení VB100, v tom čase sa jednalo o prvú spoločnosť, ktorá dosiahla tento úspech. Tiež získala vyše stovku ocenení od nezávislej organizácie AV-TEST, šesťkrát zvíťazila v ankete Firma roka, ktorú organizuje týždenník Trend a nespočetné množstvo ďalších cien. Od roku 2019 navyše odovzdáva vlastné ocenenie ESET Science Award, ktorým oceňuje mimoriadne osobnosti slovenskej vedy.

V roku 2018 sa ESET dostáva pod tlak dezinformačnej scény po tom, ako bola Ruskom obvinená za spolupracovníka americkej CIA, keď sa mala podieľať na protiruskej kampani pred zimnými olympijskými hrami v Južnej Kórei. V ďalších rokoch čelila podobným útokom aj zo strany viacerých slovenských politikov. Spoločnosť tieto obvinenia za každým odmietla, pričom zdôraznila svoju politickú neutralitu, čo potvrdilo aj viacero víťazných súdnych sporov.

História a vízia ESET

Už v roku 1987 dvaja počítačoví nadšenci Peter Paško a Miroslav Trnka objavili jeden z prvých počítačových vírusov, ktorý dostal pomenovanie Vienna. Na základe tejto skúsenosti vznikla myšlienka na vytvorenie softvéru, ktorý bude chrániť počítače pred vírusmi. Ich spoločný antivírusový program bol pomenovaný NOD. Ako sa spoločne Paško s Trnkom zhodujú, jednalo sa o skratku slovného spojenia “Nemocnica na Okraji Disku”, čo vzniklo úpravou názvu vtedy obľúbeného seriálu Nemocnica na okraji mesta. V roku 1990 tento program predávajú do Rakúska pod názvom Stopvir!, za ktorého distribúciu dostali obaja tvorcovia výkonnejšie počítače, na ktorých mohli softvér vyvíjať ďalej.

Vstup Rudolfa Hrubého a vznik názvu ESET

O dva roky neskôr priberajú do partie tretieho člena, Rudolfa Hrubého. Je to rok, v ktorom bola založená spoločnosť s ručením obmedzeným s názvom ESET, ktorý bol inšpirovaný staroegyptskou bohyňou liečiteľstva, manželstva a lásky. Rok 1993 priniesol okrem komplikácií spojených s rozpadom Československa v podobe straty ⅔ zákazníkov aj personálne a technologické zmeny. Skupina okolo študenta Michala Weissa (z firmy medzičasom odišiel) a dnešného COO Pala Luku presviedča zakladateľov ku kompletnému prepracovaniu softvéru.

Rok 1998 a prvé ocenenie VB100

V roku 1998 získava ESET svoje prvé ocenenie VB100 za antivírusový program NOD 32. V tom čase sa stretávajú so slovenským fyzikom žijúcim v USA, Antonom Zajacom, s ktorým sa dohodli na expanzii značky do zahraničia. V roku 2005 do firmy pristupujú dnešný členovia predstavenstva Maroš Grund a Richard Marko. Tržby vzrástli sa posledných päť rokov 74 násobne na 37 miliónov. Richard Marko sa po odchode piatich spolumajiteľov z manažmentu stáva v roku 2011 generálnym riaditeľom ESETU.

V roku 2012 vstúpil ESET na mediálny trh

V roku 2015 vstupuje ESET na mediálny trh, keď sa stáva väčšinovým akcionárom novovzniknutého Denníka N, ktorý vzniká po odchode skupiny novinárov z redakcie SME, ktorú kupuje finančná skupina Penta. V tom istom roku zamestnáva ESET svojho tisíceho zamestnanca. O rok neskôr sa stáva prvou firmou na svete, ktorá získava sté ocenenie VB100 a dosahuje konsolidované tržby 450 miliónov eur.

Cieľom spoločnosti ESET je aj do ďalších rokov poskytovať svojim zákazníkom možnosť využívať moderné technológie v bezpečnom technologickom prostredí, čo je možné dosiahnuť len vďaka neustálemu vzdelávaniu, výskumu a vývoju.

Kto stojí za úspechom ESET?

Zakladateľmi spoločnosti sú Miroslav Trnka a Peter Paško, ktorý sú dodnes členmi predstavenstva. Od roku 2005 sú vo firme aj dnešný člen predstavenstva Maroš Grund a súčasný CEO Richard Marko. Ďalšími členmi vedenia sú Anton Zajac, Milan Masaryk, Ignacio Sbampato, Palo Luka, Juraj Malcho, Vladimír Paulen a Miroslav Mikuš.

Richard Marko sa stal CEO ESETU v roku 2011 po odchode viacerých spolumajiteľov z manažmentu spoločnosti. Vyštudoval Fakultu elektrotechniky a informatiky na košickej Technickej Univerzite, kde získal červený diplom. Do ESETU prišiel 6 rokov pred svojim menovaním do funkcie CEO a je spoluautorom pokročilej heuristiky pre detekciu škodlivého kódu, vďaka ktorej dnes ESET patrí ku globálnym lídrom v oblasti počítačovej bezpečnosti. Ihneď po nástupe do funkcie získal ocenenie “IT osobnosť roka”. Následne získal v rokoch 2015, 2018 a 2019 ocenenie Najrešpektovanejší CEO. Toto ocenenie udeľuje poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers. Za úspechom spoločnosti stoja samozrejme aj jej zamestnanci.

ESET rečou čísel

Za rok 2020 dosiahol ESET historicky najlepšie hospodárske výsledky s tržbami 534 miliónov € a ziskom vyše 78 miliónov €. V porovnaní s rokom 2010 sa jedná o viac než 5,5 násobný nárast tržieb a zisku o približne 27% čo dokazuje veľkú dynamiku spoločnosti v poslednom desaťročí.

V celkovom porovnaní IT firiem na Slovensku sa ESET so svojimi tržbami umiestnil na prvom mieste s takmer 4 násobnými tržbami oproti druhému Deutsche Telekom. V porovnaní firiem s podobným počtom zamestnancov obsadil ESET piate miesto v celoslovenskom porovnaní.

ESET na sociálnych sieťach

ESET využíva sociálne siete na šírenie užitočných informácií ohľadne bezpečnosti na internete, zaujímavých projektov v oblasti IT, vnútrofiremného života alebo projektov, ktoré podporuje. Je aktívny na všetkých u nás bežne používaných sociálnych sieťach ako Facebook, Instagram, Twitter, Youtube či Linkedin.

Práca v spoločnosti ESET

ESET celosvetovo zamestnáva vyše 1800 zamestnancov, ktorým poskytuje široké možnosti profesijného vzdelávania, pričom si zakladá na rodinnej atmosfére. Pobočky ESET sa nachádzajú v 23 krajinách sveta naprieč všetkými kontinentmi. Aktuálne voľné pracovné pozície je možné nájsť na pracovnom portáli Profesia. Na svojom vlastnom kariérnom webe uvádza všetky otvorené pozície naprieč celým svetom.

V prípade, že uchádzač o zamestnanie spĺňa požiadavky, dostane sa na pohovor, na ktorom sa stretne s potenciálnym priamym nadriadeným a recruiterom, kde s kandidátom preberú v príjemnej atmosfére jeho skúsenosti, očakávania a detaily pracovnej pozície. Pri väčšine pozícií je možné očakávať overenie znalostí pred, či počas samotného pohovoru. Občas sa môže stať, že bude prebiehať viacero kôl výberového procesu.

ESET ďalej ponúka svojim zamestnancom širokú škálu benefitov. Patrí sem flexibilná pracovná doba či možnosť práce z domu, celofiremné a tímové teambuildingy, rodinné benefity, podpora zamestnancov v športových aktivitách (možnosť účasti na športových podujatiach, parkovanie pre bicykle) či ovocie na pracovisku. Zamestnanci sa tiež pravidelne zúčastňujú spoločensko prospešných aktivít.

Blog spoločnosti ESET

Na blogu ESETU je k dispozícii množstvo užitočných informácií pre domácich a firemných klientov v oblasti bezpečnosti na internete a pri prehliadaní webových stránok, ale tiež množstvo zaujímavých informácií z oblasti moderných technológií. Dozviete sa napríklad Ako počas dovolenky ochrániť vaše chytré zariadenia a dáta v nich, Ako zostať v bezpečí pri platení telefónom alebo Ako zvládnuť kybernetický útok.

Nadácia ESET

Cieľom nadácie ESET je pomáhať komunitám a organizáciám zlepšovať život ľudí na Slovensku. Podporuje projekty v oblastiach vzdelávania v oblasti informačných technológií, internetovej bezpečnosti, popularizácie vedy a výskumu, ale tiež podpora projektov pre zlepšovanie spoločnosti. Počas svojej existencie podporila dovedna vyše 600 projektov za takmer 3,5 milióna eur. Toto množstvo projektov a objem peňazí každoročne rastie vďaka samotnému ESETU, darom či dvom percentám z daní.

Nadácia ESTE odovzdáva od roku 2019 ocenenie ESET Science Award, ktorým oceňuje výnimočné osobnosti slovenskej vedy. Táto cena je aktuálne udeľovaná v troch kategóriách: Výnimočná osobnosť slovenskej vedy; Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg.

V roku 2020 Nadácia ESET finančne podporila vývoj testov pre diagnostiku ochorenia Covid-19 spôsobeného vírusom SARS-CoV-2, pričom prvých 100 tisíc kusov darovala Slovenskej republike.

Spoločnosť ESET je výnimočná

Výnimočností tejto bratislavskej spoločnosti je nespočetne veľa. Už len fakt, že firma ESET, z malej krajiny akou je Slovensko, sa dokázala stať globálnym lídrom v oblasti počítačovej bezpečnosti a neustále prichádza s inováciami, za ktoré získava ročne desiatky ocenení. Nemenej dôležitým faktorom je spoločenský prínos, keď na Slovensku zamestnáva asi tisícku zamestnancov. ESET sa angažuje aj v spoločenskom živote angažuje prostredníctvom svojej nadácie.

Autor článku:

kruhová fotografia Mgr. Mária Kučeríková
Redakcia efektívnejšie.sk

zakladateľ efektívnejšie.sk

Redakcia efektívnejšie.sk pozostáva z externých prispievateľov, ktorí radi píšu o témach z ekonómie, podnikania, alebo iných témach, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Zdieľať článok:

Zdieľať článok:

Súvisiace články